Ziggo klanten geraakt door datalek, veel gegevens op straat

De provider Ziggo heeft bekend gemaakt dat ze toch getroffen zijn door een datalek. Hierdoor liggen de gegevens van ruim 700.000 Ziggo klanten op straat.

Het datalek zit bij de leverancier van marktonderzoeker Blauw. Zij doen in opdracht van telecomaanbieders onderzoek. Ineens hebben buitenstaanders bij de leverancier toegang gekregen tot de persoonlijke gegevens, dus ook van de Ziggo klanten. Blauw heeft zelf bekend gemaakt dat er in totaal veertien klanten zijn getroffen door het huidige datalek. Ziggo zou één van deze klanten zijn. Ziggo heeft hierdoor een melding gedaan bij de AP, Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor Ziggo klanten?

Het is erg vervelend dat de gegevens van zoveel Ziggo klanten nu op straat liggen, maar wat zijn de mogelijke gevolgen voor de klanten? Het is mogelijk dat anderen je mailadres gebruiken om een dienst af te sluiten (phishing). Dit kan flinke gevolgen hebben, want dan sluiten zij diensten of abonnementen op jouw naam af, waar jij niets van weet. Het kost jou dan weer veel tijd (en misschien ook wel geld) om hier vanaf te komen. Ben je daarom extra alert en houd je mail goed in de gaten of dat je gegevens gebruikt worden door anderen.

Datalek ziggo

Ook de NS is getroffen

De NS is ook al getroffen door het datalek. Ze hebben aan het begin van de week al bekend gemaakt dat de gegevens van 100.000 klanten mogelijk zijn uitgelekt bij het datalek.

Zo heeft de NS al eerder bekend gemaakt dat zij ruim 780.000 reizigers gewaarschuwd hebben voor phishingmails na een mogelijk datalek. Ze hebben in een mail de klanten opgeroepen extra alert te zijn voor phishingmails. Het zou namelijk kunnen dat de persoonlijke gegevens van de reizigers op straat liggen. Het gaat dan over de namen, e-mailadressen en de telefoonnummers die mogelijk uitgelekt zijn. Het gaat niet om wachtwoorden en financiële gegevens zegt de NS zelf. De NS heeft Blauw opdracht gegeven om uit te zoeken hoe dit kon gebeuren. Ook geeft de NS aan dat Blauw direct maatregelen genomen heeft om het lek te dichten zodat herhaling voorkomen wordt.

Meer over marktonderzoeksbureau Blauw

Het marktonderzoeksbureau Blauw voert voor verschillende bedrijven een klanttevredenheidsonderzoek uit, zoals in opdracht van Ziggo en de NS. Ze hebben zelf aangegeven dat het datalek plaats heeft gevonden bij software die zij gebruiken. Zo zijn er persoonlijke gegevens van klanten op straat beland, maar ook de antwoorden die klanten hebben gegeven op vragen zijn gestolen door hackers.

Eerdere berichtgeving..

Vorige week vrijdag heeft Blauw bericht gekregen dat een onbevoegde ineens toegang had tot het netwerk van de softwareleverancier. Na dit te hebben onderzocht hebben ze maandag bevestigd dat er gegevens zijn gestolen. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om na te gaan welke gegevens er precies zijn gestolen of bekeken zijn door onbevoegden. Momenteel is de toegang tot de persoonsgegevens afgesloten.