Rijksoverheid gaat in zee met Ziggo

Rijksoverheid gaat in zee met Ziggo

Ziggo heeft samen met Vodafone de aanbesteding gewonnen die de Rijksoverheid had uitgeschreven voor de telefoonnummers voor de informatiedienst van de Rijksoverheid en van de Belastingdienst. Vodafone gaat zich vooral richten op de mobiele communicatiediensten van het Rijk, die ook deel uitmaakten van deze aanbesteding. Beide bedrijven waren de aanbesteding samen aangegaan onder de naam VodafoneZiggo, om op deze manier een scherper aanbod te kunnen doen voor de gevraagde diensten. En dat is dus gelukt. Het is niet bekend welke bedrijven nog meer op de aanbesteding hadden ingeschreven, maar aangenomen mag worden dat dit de bekende grote aanbieders zijn geweest.

Flexibel werken

Ook bij het Rijk staat flexibel werken hoog in het vaandel. Steeds meer ambtenaren werken thuis of in ieder geval op een andere locatie dan hun vaste werkplek op kantoor. Dat vraagt om goede mobiele verbindingen voor zowel telefonie als internet. Vodafone gaat hier na het winnen van de gezamenlijke aanbesteding met Ziggo voor zorgen. De mobiele verbindingen moeten niet alleen in Nederland goed werken, maar ook voor ambtenaren die tijdelijk in het buitenland werken, bijvoorbeeld voor het Europees Parlement in Brussel. In totaal verzorgt Vodafone de communicatie met en tussen zo’n 180.000 mobiele aansluitingen voor het Rijk. Daarnaast bestaat de deal uit het inrichten en operationeel houden van flexibele werkplekken.

Miljoenen bellers per jaar

Ziggo gaat het telefoonverkeer voor de Belastingtelefoon en het informatienummer van de Rijksoverheid in goede banen leiden. Jaarlijks bellen miljoenen mensen met deze gratis servicenummers. Zeker in de periode van februari tot en met april, als veel Nederlanders hun aangifte moeten invullen, staan de lijnen bij de Belastingdienst roodgloeiend. Ook de informatiedienst van de Rijksoverheid krijgt dagelijks vele duizenden telefoontjes te verwerken van burgers met allerlei vragen over bijvoorbeeld de schoolvakanties, toeslagen en nieuwe wetgeving. Om de bellers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn moet het telefoonnetwerk uiteraard vlekkeloos werken. Voor de komende drie tot zes jaar, de aanbesteding was daarin flexibel, is Ziggo hiervoor verantwoordelijk.